Hoppa till innehåll

Skillingnytt till kaffet

Norra Norrland står inför ofantliga förändringar. Miljardsatsningar ger svallvågor över hela samhällen, ända in folks hem. Samtidigt tickar klimatets klocka och en pandemi skriver om en hel världs sätt att leva.

Hur vår hembygd ser ut om 10-20 år vet vi inget om. Det visste inte heller barnet Asta, som såg elen komma till Ullatti på 40-talet. Eller Axel som lämnade Sävast tidigt 1900-tal i hopp om att bygga ett nytt liv för sin familj i Kanada. (Att frun hemma i Sverige skulle få ett arv 5 år senare som betalade hans hemresa – det visste han inget om då.)

I Skillingnytt till kaffet reser Bo Selinder, Lotta Karlsson och Fanny Felicia Svanberg runt till sju orter i förändring. Där möter de några av våra äldsta för ett samtal om framtid och dåtid vid kaffekoppen. Det blir en hjärtevärmande stund som inspirerar Bosse och Lotta till att skriva en ny Skillingnyttsång och Fanny Felicia till att skapa visuellt.

Sångerna framför de sedan personligen för dem de besökt och för orten, dit även konstverken förs tillbaka till.

En del av sångerna förevigas på video eller skiva och en del lever vidare i nya Skillingnytt-föreställningar.

Möjligt tack vare

Konstnärsnämnden

Om Skillingnytt

Skillingnytt förevigar okänd historia från norr om vanliga människor mitt i en föränderlig värld. Vanliga människor som du och jag. 

Först ut i Skillingnytt-familjen var musikteaterföreställningen Skillingnytt. Sedan kom albumet med samma namn, musikvideon Hillevis namnsdagstantkalas och nu fortsättningsprojektet Skillingnytt till kaffet.  

Bo Selinder och Lotta Karlsson är Skillingnytts skapare. I Skillingnytt till kaffet deltar även den visuella konstnären och museologen Fanny Felicia Svanberg och andra nordliga kulturskapare såsom bland annat pianisten Robert Råberg. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Denna webbplats använder kakor för att det ska bli smidigare för dig att använda den. Genom att fortsätta använda denna sajt godkänner du detta.