Hoppa till innehåll

Minnesluckor 2022

  • Nyheter

76 föreställningar, 1 800 elever i skolorna, 3 helt nyskrivna föreställningar, flera releaser… Kind Explorings MINNESLUCKOR samlar 12 minnen från året som gått. För att det är viktigt att minnas.

#12 Surbollsäventyret

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna

I teater kan du vara vad som helst! Så när Lotta Karlsson sa till Bo Selinder att hon kände för att vara en sur-boll på ett väldigt fysiskt sätt – så satte skapandet av 2022 års 3:e nyskrivna verk igång…

Sång och skoj med Musikagent Lotta & Enok Slug (aka Surbollsäventyret) är sommarföreställningen som egentligen skulle bli en engångsgrej med låtar som redan finns och karaktärer från skolprojektet Musikagenterna. som Lotta och Bosse spelar på skolor runt om i norra Sverige.

Men. Istället råkade det bli en helt nyskriven föreställning med Gustav Afsahi vid pianot. Och plötsligt hade 4 bokningar istället för bara 1… Och! Den går att boka även sommaren 2023! Inomhus, utomhus, i byar och i städer… Allt är möjligt!

Föreställningen är möjlig tack vare Luleå kommun som varit en ypperlig startmotor som flitig bokare. 

#11 Årshjulet

Låtsas att du är ny på jobbet! Du är en kommunal kultursamordnare och en av dina angelägna uppgifter är att se till att barn och unga får uppleva scenkonst. Tips: kolla in årshjulet och ta hjälp av dina goda kollegor i nätverket för Norrbottens kommunala kultursamordnare! ♥️

Under 2022 har Lotta sammanställt ett årshjul med fokus på bokning av scenkonst för barn och unga. Utbudsdagar, ansökningar, deadlines och annat bra att tänka på. Lotta har gjort det i dialog med kultursamordnare och kulturella producenter och möjliggörare. Allt på uppdrag av Riksteatern Norrbotten och projektet Norrbottens Kommunala Kultursamordnare – Scenkonst.

Bläddra i årshjulet här (länk till Flipsnack).

Projektet Norrbottens Kommunala Kultursamordnare – Scenkonst innehöll dessutom en massa fler stärkande aktiviteter för kultursamordnare, möjligt tack vare Riksteatern Norrbotten och Region Norrbotten. 

#10 76 föreställningar i 15 kommuner!

2022 har varit ett mycket turnétätt år! 10 olika musikföreställningar (varav 3 helt nyskrivna), 76 gånger i 15 kommuner… En av platserna är Arvidsjaur – och kolla in på bilden vad råttorna Daisy och Spolen fick där! 

Tillsammans med sina vänner kapten Brava Carlo och festprissen Tots seglade Daisy och Spolen ut på 17 dagars turné (äventyr!) med 33 föreställningar och en massa barn och vuxna i publiken, producerat av Norrbottensmusiken

Råttorna fick faktiskt tjänst en dag som skeppsråttor i Luleå hamn under Stora Hamndagen också! De mötte och lekte med barnen här och var och bjöd på en föreställning som var specialskriven för just den dagen. Daisy tyckte det var särskilt spännande med räddningshelikoptern och än idag övar hon på att flyga med svansen som propeller. 

Det musikaliska havsäventyret Kom öde ö rädd är skrivet av Bo Selinder, baserad på en bok av Fanny Felicia Svanberg med samma titel. Fanny Felicia har också skapat kostymen och Kjell Peder Johanson står för regin. Råttorna spelas av Bosse, Lotta, Ulrika Kommes och Robert Råberg

Musikteatern skapades 2021 med stöd av Musikverket, Kulturrådet, Region Norrbotten, Norrbottensmusiken, Laponia Rederi AB, Black Island Books och föreningen toNord.

#9 Skillingnytt till kaffet

Illustration: Fanny Felicia Svanberg. Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

Tänk alltså, när jobbet är att resa runt med skapande vänner och lyssna och lära av trevliga människor som upplevt så många fler år och tider än vi själva. Vi snackar världens bästa jobb. Vi snackar “Skillingnytt till kaffet”.

Från början var det tänkt att bara Lotta och Bosse skulle göra resan. Men så många finansiärer trodde på idén att även konstnären Fanny Felicia Svanberg kunde “kliva på båten”.

Vi reste till Umnäs i väster, till Rautas i norr, Kaunisvaara i öster och så långt söderut som till Bureå! Sävast, Älvsbyn och Rengård hittade vi också till. Där välkomnade långlevade mänskor oss till kaffekopparna och därifrån fick vi en massa roliga, gripande och lärorika gamla minnen med hos hem – att föreviga. 

Bosse (och lite Lotta) skrev nya Skillingnytt-sånger, Fanny Felicia målade 7 tavlor och vi alla skrev och repeterade ihop en föreställning tillsammans med eminenta Kjell Peder Johanson som dramatiker och regiöga och lysande Robert Råberg vid pianot. Så föddes både föreställningen och utställningen Skillingnytt till kaffet, från kaffekoppen till scenen. 

I november hade vi en fullsatt premiär i Boden plus en extraföreställning och sen ännu en i Kaunisvaara. Efter årsskiftet fortsätter turnén med sin Västerbottens-premiär i Umnäs 29/1. 

Tack alla som bjudit på kaffe och gamla minnen, tack alla arrangörer och sponsorer och bidragsgivare!

Läs mer om Skillingnytt: http://skillingnytt.se

Skillingnytt till kaffet är möjligt tack vare Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Region Norrbotten, Sparbanken Nord, Stiftelsen Greta, Helge Ax:son Johnsons stiftelse och föreningen toNord. 

#8 1 300 elever från förskoleklass till åk 6

Musikagenterna och Enok Slug (med Lotta & Bosse) har träffat 640 barn i skolorna. Barnen har räddat musiken och själva gått junior-musikagentskolan där de spelat klockspel, löst musikpussel, tränat på att vara en schysst publik och att samarbeta, skapat sånger och mycket mer…

300 barn har fått rösta fram sin favorit i musiktävlingen Melodifest i salen med Bo Selinder & ACCJA och de har själva fått prova hur en kan skapa svängig musik med bara sina röster. 

Prova det har också ytterligare 350 barn gjort, efter att ha upplevt föreställningen Bosses blommiga ballong med Bo Selinder, Anki Sandström och Andreas Eriksson.

#7 Artist-Bosse 199%

Bosse i telefonintervju om det sorgligaste släppet hittills. Foto: Ulrika Kommes.

I september kunde du höra Bo Selinder telefonintervjuas i P4 Norrbotten apropå årets 3:e singel “Inget väsen” – den sorgligaste låt han ditintills släppt. Samtidigt var han iklädd svans och råttöron inför teatern han skulle spela några minuter senare… 

Under 2022 har Bosse släppt 3 singlar och fullängdsalbumet Andra rummet. Han har fått över 1 000 följare på Facebook och passerat 100 på Spotify. Han har giggat med band 9 gånger och 4 på tumanhand. Och han har skrivit drygt 50 låtar… Därtill har han skrivit en massa teater- och körmusik och spelat desto fler musikteaterföreställningar (76 st närmare bestämt…) 😅

Och i detta har han också skapat en massa jobb för många olika musiker på scen och i studion och för Lotta bakom kulisserna som trixat och fixat i det allra mesta.

Kolla in albumet här: 

Singlarna och albumet är en samproduktion med BD Pop, Norrbottensmusiken och Kind Exploring.

#6 “Gamla” Skillingnytt still going strong

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna

1 november tog 97-åriga Sigrid Henriksson steget upp på Norrbottensteaterns scen – för fotografering! Lotta, Bosse och Robert hade just spelat den gamla Skillingnytt-föreställningen för Sigrid och ytterligare över 100 trevliga damer och herrar från Lulebos Trygghetsboenden, en föreställning till vilken Sigrid bidragit med hela två minnen.

1 november spelade Lotta, Bosse och Robert den första Skillingnytt-föreställningen för över 100 trevliga damer och herrar från Lulebos Trygghetsboenden. I publiken fanns bland annat 97-åriga Sigrid som berättat 2 av föreställningens sanna minnen för oss. 

Sedan premiären 2020 har vi spelat över 30 föreställningar Skillingnytt, släppt ett album och en musikvideo och gjort en ny föreställning och utställning inom Skillingnytt-konceptet. Och vi fortsätter att spela även första föreställningen. Vill ni ha Skillingnytt till er arbetsplats eller ort? Ta kontakt så utforskar vi vad som passar er bäst!

#5 Den jag vill vara

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna

Under 2022 har ca 500 elever har ställts inför livsfrågor kring droger, våld och livsval, när de upplevt den verklighetsbaserade och angelägna pjäsen Den jag vill vara. Vid flera tillfällen har lokala poliser också deltagit och mött ungdomarna. 

Pjäsen produceras av vår systerproducent Euphemia Kultur och Lotta från Kind Exploring hejar och bidrar på ett hörn. På scenen står Andreas Strandljung och med är även dramatikern Lina Stoltz som röstskådespelare och tekniker.

Pjäsen passar vuxna lika bra som ungdomar och är öppen för bokning även under 2023. Passa på att boka och att se den!

Pjäsen skapades 2019-2021 med stöd av Kulturrådet och Region Norrbotten och Centralförbundet för Social Omsorg.

#4 Körverket

Barn inspirerar oss massor! Så när Bosse skulle skriva ett körverk för barnkör och rytmisk sånggrupp/kör, åkte Lotta och Bosse till barnkörbarnen i Rutvik. Vi sjöng tillsammans, ritade och pratade. Och Bosse åkte hem och skrev ett tiotal nya sånger, färgade av våra möten…

I körverket Om vär(l)den får du dansa i Guds galna galleri, höra vad Gud tycker om din näsa och hurra för fiskgratäng – allt tillsammans med barnen på upptäcktsfärd i en orolig värld med siktet inställt på verkliga värden.

Vi uruppförde verket på Nationaldagen i Nederluleå kyrka – barnen från Rutvik, flera barnkörer till och sånggruppen Bo Selinder & ACCJA. Ett häftigt möte mellan barn, vuxna och texterna och musiken!

Och det gav mersmak. Vi hoppas få göra mer av detta verk så vi får se vad som väntar i framtiden…

Skapandet av “Om vär(l)den” var möjligt tack vare Nederluleå församling och Kulturrådet. Lotta styrde upp projektet och var bollplank för Bosse under skapandet.

#3 Bottenvikens Kulturbåt

Hav, sommar, kvällssol – och kultur! Sommaren 2022 sjösatte Laponia Rederi Bottenvikens Kulturbåt med Lotta som projektledare. 2 havskonserter och 2 kulturkryssningar med fantastiska artister och härlig publik. Och mersmak…

Håll utkik inför sommaren och boka dina biljetter i god tid!

Bottenvikens Kulturbåt 2022 är ett samarbete mellan Laponia Rederi, Kind Exploring och föreningen toNord med stöd av Stiftelsen Greta. 

#2 Glesbygdsturné

Efter lång torka på gig (läs: pandemi…) var det äntligen dags för sånggruppen Bo Selinder & ACCJA att ge sig ut på vägarna! Roknäs, Nattavaara, Kuivakangas, Säivis, Jokkmokk och Korpilombolo.

Turnén producerades av Norrbottensmusiken

#1 Över 1,5 miljoner 

Tack till publik och arrangörer, samarbetspartners och finansiärer för ett fint 2022!

I år har vi tillsammans skapat intäkter på totalt över 1,5 miljoner kronor till olika nordliga kulturskapare. Det betyder pengar till mat på bordet och norrbottniska tak över huvudet för flera hemmakära kulturskapare som vill leva, bo och ge av sig själva här i vår nordliga landsände. 

Tack för 2022, nu blickar vi framåt mot nya äventyr!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Denna webbplats använder kakor för att det ska bli smidigare för dig att använda den. Genom att fortsätta använda denna sajt godkänner du detta.