Hoppa till innehåll

Fortsättning väntar efter starkt läsår

1 350 ungdomar och vuxna i publiken. Drygt 30 föreställningar i 2 län och 10 kommuner. Totalt 10 poliser som deltagit vid föreställningar och eftersnack. 1 exklusiv spelning för klienter och kriminalvårdare. Och ordet sprids och fler och fler frågar efter den verklighetsbaserade pjäsen Den jag vill vara.

Dramatikern Lina Stoltz väg till att sätta upp och turnera med Den jag vill vara har varit allt annat än rak. Pjäsen är utmanande och att den är verklighetsbaserad gör det desto mer känsligt. Dessutom gör Lina Stoltz allt arbete runtomkring som producent i sitt företag Euphemia Kultur. Och så är hon ju även tekniker och skådespelare varje föreställning förstås.

Andreas Strandljung spelar pjäsens Joel, som vaknar upp i en cell utan minne från gårdagen. Efter ett tag får han veta att han huggit en polis med kniv. Foto: Magnus Stenberg.

– Jag har varit nära att ge upp många gånger.

Efter att ha kämpat sig igenom pandemitoppar och omstarter tog det fart i höstas. Med skådespelaren Andreas Strandljung som huvudpersonen Joel har pjäsen hittills spelats i Nordmaling, Malå, Norsjö, Gällivare, Övertorneå, Överkalix, Boden, Jokkmokk, Piteå och Luleå.

– Jag har mött högstadieelever som säger “wow, kan teater vara så här”, kommunala kulturinköpare som säger “det här är något av det bästa jag sett” och okända människor från platser jag aldrig varit på som hör av sig och frågar efter föreställningen. Det känns värdefullt och gör det värt arbetet.

Pjäsen har spelats offentligt, på högstadieskolor och gymnasium samt inom kriminalvården.

– Vi fortsätter spela under kommande höst. Jag hoppas särskilt att vi får spela pjäsen fler gånger på gymnasium och inom kriminalvården. Det är svårt att sälja dit, finns inga givna vägar. Men de arenorna är verkligen rätt för pjäsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Denna webbplats använder kakor för att det ska bli smidigare för dig att använda den. Genom att fortsätta använda denna sajt godkänner du detta.