Hoppa till innehåll

Skillingnytt till Finland

Nu startar den första av årets tre resor till Finland! Kompositören Bo Selinder och dramatikern Kjell Peder Johanson reser till västra och södra delarna av landet i sökandet efter gamla minnen – som ska bli till nya sånger. Men varför just Finland? Och vad ska killarna göra? Projektledaren Lotta Karlsson svarar på 5 frågor om projektet!

5. Varför just Finland?

– Nu har jag, Bosse och Kjell Peder jobbat med Skillingnytt sedan 2020. Tillsammans har vi skapat kring 25 gamla minnen som nya sånger, musikteatrar, musikvideo, konst… Hittills har vi hittat dessa gamla minnen i nordliga Sverige, vårt hem, en landsände vi älskar. Men vi är också svårt förälskade i Finland, så på den vägen är det att Skillingnytt nu tar steget över gränsen!

4. Vad ska killarna göra denna första resa?

– Uppleva Finland! De kommer att stanna till i trakterna kring Vasa, Hangö och Borgå. Där hälsar de på både en och annan. Och så får de lära sig och inspireras av människor, historien, kulturen, miljöerna.

3. Vem är Bo Selinder och Kjell Peder Johanson?

– Två underbara mänskor! Bosse är killen till vänster på bilden. Han är låtskrivare och artist och kort och gott grym på det han gör. Han är en fena på att hitta det stora i det lilla, det vackra i det enkla. Och humor på allvar. Kjell Peder står till höger på bilden. Han har tonvis av teatererfarenhet; som regissör, dramatiker, skådespelare. Dessutom har han många år varit programledare på Sveriges Radio P4 Karlavagnen som beskrivs som “Sveriges största samtalsrum – där lyssnarnas berättelser är allt”. Kjell Peders hjärta pumpar mycket varmt för den vanliga människans berättelser. Som gjort för Skillingnytt alltså.

2. Vad händer sen?

– Sen åker de hem och Bosse skriver några Skillingnytt-sånger utifrån minnen de hört och vad de upplevt, antingen på egen hand eller tillsammans med mig eller Kjell Peder. Och sen till hösten kommer Bosse uruppföra dem på Hangö visfest (tillsammans med gitarristen Andreas Eriksson) och på Höstvisan i Pellinge (tillsammans med pianisten Jan-Erik Mansikka). Sångerna kommer sedan få sin Sverigepremiär i Luleå mot slutet av året, det kan jag berätta mer om sen… Vi hoppas också att vi ska lära känna många människor och lära oss hur det fungerar för friteatrar som oss i Finland. För vi har flera fina teaterproduktioner som det vore jätteroligt att få åka på Finlands-turné med…

1. Vill du säga vilka som gjort projektet möjligt?

– Mycket gärna! Dels har vi våra samarbetspartners: Visans Vänner i Östnyland och Visans Vänner i Hangö. De hjälper oss hitta människor att prata med och de arrangerar visfesterna som Bosse uppträder på. I Sverige samarbetar vi med Föreningen Norden Luleå som arrangerar Sverigepremiären av sångerna. Och så har vi de organisationer som gör att vi har råd att resa, tid att göra detta och att vi dessutom får oss lite mat på bordet emellanåt: Region Norrbotten, Kulturfonden för Sverige och Finland samt Konstnärsnämnden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Denna webbplats använder kakor för att det ska bli smidigare för dig att använda den. Genom att fortsätta använda denna sajt godkänner du detta.