Hoppa till innehåll

Skillingnytt helt på nytt – föreställning & utställning

  • Nyheter

En föreställning med musik och teater som återberättar sanna minnen från förr; nu är Skillingnytt tillbaka med nya sånger om gamla minnen från Norr- och Västerbotten – och nyskapad konst! Uppföljaren “Skillingnytt till kaffet” har urpremiär 6 november i Boden. 

–Vi lever i förändringens tid nu när grönare industrier satsar  i norra Sverige. Det känns viktigt att låta vår historia följa med oss in i det nya samhället, säger skådespelaren och producenten Lotta Karlsson från Kind Exploring.

Lotta Karlsson har, tillsammans med kompositören Bo Selinder och konstnären Fanny Felicia Svanberg, rest runt till sju orter i glesbygden och hälsat på människor som levt länge och lyssnat till deras minnen vid köksborden. Det är ingen överraskning att kaffekoppen har blivit en röd tråd genom föreställningen. 

– Det är något vackert som händer när människor sätter sig ner och berättar minnen för varandra, säger Lotta Karlsson och fortsätter; hur omärkvärdiga ens egna minnen än känns, är de ändå små skatter av värde. 

Konstnären Fanny Felicia Svanberg har nyligt flyttat hem till länet. Senaste åren breddar hon sitt konstnärskap till teaterns värld. Foto: Magnus Stenberg.

Gösta Harlin från Sävast är en av historieberättarna i “Skillingnytt till kaffet”. Han minns tillbaka till den tiden när åkrarna fortfarande fanns kvar och familjen köpte sin första bil. I sången “Sävast gröna ängar” återberättas Göstas historia till muntra toner av Bo Selinder. 

– Vi har hittat minnen som är skojiga och minnen som griper tag i en. De väcker tankar om livet och den värld vi lever i idag, berättar Lotta Karlsson.

Kompositören och artisten Bo Selinder har många järn i elden. Förutom urpremiären “Skillingnytt till kaffet” är han aktuell med ett nytt album. Tillsammans med Lotta Karlsson och delvis Robert Råberg turnerar han med egen musik och dramatik i barnmusikteatern “Kom öde ö rädd” i oktober och glesbygdsturné med Bo Selinder & ACCJA i november. Foto: Magnus Stenberg

Nytt för denna uppsättning är medverkan av konstnären Fanny Felicia Svanberg. Med inspiration från mötena vid kaffeborden har hon målat tavlor som visas vid föreställningen och sedan blir kvar som en utställning på orten i några veckor. Fanny Felicia Svanberg finns också med under föreställningen. Kjell Peder Johanson regisserar och skriver manus tillsammans med de tre och vid pianot sitter som tidigare Robert Råberg.

Den första uppsättningen av Skillingnytt har hittills spelats ett trettiotal gånger. Såväl den som uppföljaren “Skillingnytt till kaffet” berättar många historier från förr och Lotta Karlsson hoppas att även andra historier ska få leva vidare.

– Vi hoppas alla i publiken går hem med en längtan att sätta sig ned med en kaffekopp och dela minnen, avslutar Lotta Karlsson.

Föreställningen och utställningen “Skillingnytt till kaffet” kommer till en början att turnera till de sju orter som Bo Selinder, Lotta Karlsson och Fanny Felicia Svanberg först besökte (eller näraliggande orter): Boden 6 november, Kaunisvaara 3 december, Umnäs, Rautas/Kiruna, Älvsbyn, Bureå/Skellefteå och Rengård/Kusfors.

“Skillingnytt till kaffet” är möjligt tack vare Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Region Norrbotten, Stiftelsen Greta, Helge Ax:son Johnsons stiftelse och föreningen toNord. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Denna webbplats använder kakor för att det ska bli smidigare för dig att använda den. Genom att fortsätta använda denna sajt godkänner du detta.