Hoppa till innehåll

Grönt ljus för norrbottnisk havskultur

M/S Laponia och boken "Kom öde ö rädd" av Fanny Felicia Svanberg, utgiven på Black Island Books

Musikverket går in med finansiering och därmed är det klart: Till hösten väntar premiär för det musikaliska havsäventyret Kom öde ö rädd av Bo Selinder! Musikteatern är baserad på Fanny Felicia Svanbergs bok med samma namn, utgiven på Black Island Books. Och sammanlänkat med uppsättningen är också en flytande förstudie tillsammans med Laponia Rederi AB: Hur skulle en framtida kulturbåt i Bottenviken kunna te sig?

– Musikverkets bidrag gör att vi kan köra igång på allvar. Det är fortfarande hål i budgeten men med detta kan vi garantera att det blir av i någon form: En nyskriven musikteater för barn kommer att få liv och vi kommer att utforska nya, spännande kulturella möjligheter! berättar producenten Lotta Karlsson.

– Dessutom känns det extra bra att detta är nationella pengar som nästan uteslutande kommer gå direkt till norrbottniska kulturskapare – mitt i en pandemi som varit nära att få oss att ge upp… Så ja, jag är jätteglad. Och lättad, faktiskt.

Den konstnärliga förtruppen

Fanny Felicia Svanberg, illustratör & scenograf
Fanny Felicia Svanberg skapar föreställningens visuella upplevelse.

Bokens författare och illustratör Fanny Felicia Svanberg är även musikteaterns scenograf och kostymör. I de rollerna tar hon bokens visuella upplevelse vidare och ger den liv på scen.

– Det ska bli otroligt roligt att få vara med och skapa en scenföreställning av den här boken. Musiken är fantastisk och ger en helt ny dimension till berättelsen, säger Fanny Felicia Svanberg.

Den hemmakära kompositören Bo Selinder beskriver skapandet av musikteatern utifrån bokens text och bilder som ett äventyr i sig:

– Som att få titta in på besök i någon annans vackra fantasi. En av de mer angenäma resor jag varit på. Fast jag inte behövt gå utanför dörren…

Den konstnärliga förtruppen består även av regissören Kjell Peder Johanson och producenten Lotta Karlsson.

En framtida kulturbåt?

Ulrika Kommes, delägare på Laponia Rederi AB och Lotta Karlsson, Kind Exploring. Foto: Magnus Stenberg.

Som en del av projektet driver Kind Exploring en förstudie i nära samarbete med Laponia Rederi AB. I dialog med omvärlden ska de utforska och odla möjligheter för en framtida kulturbåt i Bottenvikens skärgård.

– Att låta sommarens och höstens nordliga skärgårdsupplevelser gifta sig med kulturupplevelser – här finns ju otroligt stora möjligheter för Norrbotten! konstaterar Lotta Karlsson, som projektleder förstudien.

Föreställningen kommer att repetera och ha föreställningar ombord på M/S Laponia, som del av att utforska båtens möjligheter som kulturscen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Denna webbplats använder kakor för att det ska bli smidigare för dig att använda den. Genom att fortsätta använda denna sajt godkänner du detta.